Потписан уговор за реконструкцију пута Нови Пазар–Тутин

У Влади Србије данас је потписан комерцијални уговор за реконструкцију државног пута Нови Пазар-Тутин са турском компанијом „Ташјапи“. Уговор су потписали потпредседница Владе Зорана Михајловић, председник компаније „Ташјапи“Емрулах Туранли и вршилац дужности директора ЈП “Путеви Србије” Зоран Дробњак.

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је да је мало ко веровао да ће се овај пут реконструисати, с обзиром на то да се о томе говорило годинама уназад, те изразио захвалност председнику Србије Александру Вучићу и потпредседници Зорани Михајловић што су створили политичке, правне и финансијске услове да се пројекат реализује.

„Овај пут значи живот за грађане у овом делу Србије, јер их је на стотине гинуло у претходним годинама. Реконструкцијом пута избећи ћемо ризичну слалом вожњу која је односила животе“, рекао је Љајић.
Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић казала је да је неколико докумената претходило данашњем отпочињању реализације овог пројекта.

Она је навела да су то, пре свега, Споразум о сарадњи у инфраструктурним пројектима између две владе, Меморандум о разумевању о сарадњи између Министарства и компаније „Ташјапи“ из маја ове године и недавно потписан Оквирни споразум између Владе Србије и компаније „Ташјапи“.

„Данас започињемо реализацију првог пројекта са турском компанијом „Ташјапи”, вредног 24 милиона евра. Уговор који смо данас потписали подразумева израду идејног пројекта, израду плана детаљне регулације и извођење радова, у дужини од 20,5 километара“, рекла је Михајловић.

Истакла је да је реконструкција пута Нови Пазар-Тутин од изузетног значаја за више од 150.000 грађана који живе у овом делу Србије.

Амбасадор Турске у Србији Танжу Билгич казао је да две земље имају добре билатералне односе и да је ово први од инфраструктурних пројеката чија изградња креће, очекујући да ускоро почне и реализација пројекта изградње ауто-пута Београд-Сарајево.