Потписан нови споразум Србије и Турске о слободној трговини

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић потписао је данас у Анкари са министром економије Турске Нихатом Зејбекчијем нови Споразум о слободној трговини између две земље, као и Споразум о подстицању и заштити инвестиција.

Текст Споразума о слободној трговини парафиран је током званичне посете Србији председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана у октобру прошле године, а данашњим потписивањем стварају се услови за ратификацију у парламентима двеју земаља, а потом и за почетак примене.

Потписан нови споразум Србије и Турске о слободној трговини

Захваљујући новом Споразуму о слободној трговини између две земље, по први пут ће бити омогућен бесцарински извоз из Србије на турско тржиште 5.000 тона говеђег меса годишње, као и дефинисаних квота сировог и рафинисаног сунцокретовог уља, семена сунцокрета и појединих врста пекарских производа.

Такође ће бити удвостручене квоте за извоз одређених врста смрзнутог поврћа и сувих шљива из Србије у Турску.

Потписан нови споразум Србије и Турске о слободној трговини

Током састанка са министром Зејбекчијем, Љајић је затражио да се и пре ратификације споразума о слободној трговини омогући извоз одређене количине меса на турско тржиште. Зејбекчи је изразио разумевање за овај захтев, додајући да ће се тражити одговарајући правни основ, како би се овом захтеву Србије изашло у сусрет.

Потписивањем Споразума о подстицању и заштити инвестиција ствара се предуслов за долазак нових инвеститора из Турске у Србију, с обзиром на то да се поменутим документом додатно побољшава амбијент за пословање турских улагача у нашој земљи.

Љајић се током боравка у Анкари састао и са потпредседником Владе Турске Мехметом Шимшеком, као и са министром за европске послове Омером Челиком.