Потписан комерцијални уговор за изградњу деонице аутопута Београд-Сарајево

У Београду је данас потписан комерцијални уговор за пројектовање и изградњу деонице пута Београд-Сарајево у вредности од 250 милиона евра.

Уговор су потписали потпредседник Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфрастгруктуре Зорана Михајловић, в.д. директора „Путеви Србије“ Зоран Дробњак и Емруалх Туранли, председник турске компаније „Ташјапи“ која ће реализовати овај пројекат.

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је да је овај споразум резултат најбољих односа Србије и Турске, али и личних односа председника Ердогана и Вучића.

Он је додао и да је реализација овог пројекта резултат успешне економске трилатерале Србије, БиХ и Турске.

„Многи су сматрали да је та трилатерала једна обична причаоница која служи мање више за сликање политичара, а видели смо да она резултира потписивањем једног овако значајног инфраструктурног пројекта, а тиче се изградње аутопута између Београда и Сарајева“, рекао је он.

Љајић је оценио да је овај уговор значајан у економском смислу будући да је БиХ за Србију треће извозно тржиште, да се осам одсто укупног српског извоза пласира у БиХ, а да се половина размене у оквиру ЦЕФТА односи на БиХ.

Потписан комерцијални уговор за изградњу деонице аутопута Београд-Сарајево

„Дакле, имамо највећи обим спољнотрговинске размене у региону са БиХ, а имамо убедљиво најгору инфраструктуру између две земље“, истакао је Љајић.

Министар је указао да је реализација овог пројекта једна од ретких позитивних вести која долази из региона и да је допринос нормализацији односа у региону.

Аутопут Београд-Сарајево градиће се у две трасе које на територији Србије обухватају деонице Сремска Рача – Кузмин, дужине око 17 километара, и Пожега-Ужице-Котроман, дужине око 60 километара.

Укупна вредност изградње обе деонице на територији Србије је око 1,05 милијарди евра, од чега је око 220 милиона евра вредност изградње деонице Сремска Рача – Кузмин, а око 830 милиона евра деоница Пожега-Котроман.

Михајловићева је рекла да се следеће године очекује потписивање финансијског уговора, а почетком 2020. године изградња аутопута.

Вредност комерцијалног уговора за пројектовање и изградњу деоница аутпута Београд-Сарајево је 250 милиона евра, а обухвата израду плана детаљне регулације, пројеката и извођења радова на изградњи аутопута Сремска Рача – Кузмин (са мостом преко Саве) и израду пројекта за деоницу Пожега-Котроман.

Министарка је новинарима у Влади Србије рекла да Турска и Србија имају добре економске и билатералне односе и да је заједнички интерес обе земље да се развијају, пре свега, у циљу стабилности региона.

Аутопут Београд-Сарајево први је аутопут који ће директоно повезати Србију и БиХ, као и Србију са Републиком Српском, а од великог је значаја и за повезивање у региону.

Министар транспорта и инфраструктуре Турске Мехмет Турхан рекао је да је овај споразум само један почетак када су у питању односи између две земље и да Турска придаје значајну пажњу сарадњи са Србијом.

Он је рекао да је компанија „Ташјапи“ једна од најуспешнијих турских фирми и да је важно да ће баш она реализовати овако важан пројекат у Србији.

Турхан је подсетио да је 21. септембра ове године потписан оквирни споразум између Владе Србије и турске компаније у сарадњи у области инфраструктурних пројеката, што обухвата и изградњу аутопута Београд-Сарајево.

С компанијом „Ташјапи“ данас су такође потписана и два уговора из области станоградње. Они се односе на изградњу станова у Врању и Нишу у оквиру програма станоградње за припаднике служби безбедности.