Посета министарке Матић Сремској Митровици и Шиду

Министарка трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић поручила је данас приликом посете Сремској Митровици и Шиду, да ресорно министарство спроводи активности са циљем одржања и развоја старих заната, али и ширења мреже пласмана и промовисања производа ове делатности као изузетних туристичких производа.

Министарка се сусрела са градоначелницом Сремске Митровице, Светланом Миловановић, а овом приликом обишла је Царску палату Сирмијума, као и изложбену поставку “Златно руно Сирмијума“ у холу Градске управе.

„Неговање старих заната доприноси одржању свих оних духовних вредности које нашу културу и наслеђе чине препознатљивим у свету и на које треба да се поносимо. У овој делатности треба да видимо и прилику за економску добит, поготово у мањим срединама које су недовољно развијене, али које још увек чувају наше традиционалне вештине“, поручила је Матић.

Она је навела да је за развојне пројекте у општини Сремска Митровица у претходних пет година министарство определило 50 милиона динара, истичући да очекује локалне иницијативе које ће допринети не само развоју старих заната и оснаживању жена, већ и у укупном подизању ове општине као атрактивне туристичке дестинације.

Министарка Матић се у Шиду састала са председником општине Зораном Семеновићем, након чега је био организован обилазак Галерије Саве Шумановића и Галерије Илије Башичевића – Босиља.

Министарка је том приликом истакла велики потенцијал ове општине за развој културног туризма, како у односу на домаће туристе, тако и у смислу промоције према европској јавности.

Циљ посете Сремској Митровици и Шиду, у којој су поред званичника Министарства, трговине, туризма и телекомуникација, учествовали и извршна директора НАЛЕД-а Виолета Јовановић, супруга амбасадора Сједињених Америчких држава, Ен Годфри и супруга амбасадора Канаде, Валери Норман, био је промоција подршке женском предузетништву у сегменту занатства и културног туризма кроз подстицање деловања Етно мреже и занатских удружења у сарадњи с градовима, НАЛЕД-ом и међународном заједницом.