Посета делегације Србије Кини

Делегација Републике Србије, коју предводи државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, имаће званичну посету Народној Републици Кини од 3. до 6. децембра.

Представници Србије учествоваће на четвртој Светској Интернет конференцији, која ће се одржати у Вузхену, са темом „Развој дигиталне економије за отворене и дељене погодности – Изградња друштва заједничке будућности у сајбер простору“.

Предвиђен је и низ билатералних сусрета државног секретара Татјане Матић и кинеских званичника, као и састанак са највишим представницима “Алибаба групе“. Овом приликом за нашу делегацију биће организован обилазак највећег дистрибутивног центра те компаније, „Сиси“ („Xixi“) у седишту групе у Ханџoу, и разговараће се о моделитетима сарадње и могућности присуства „Алибабе“ на српском тржишту.

„Искористићемо посету Кини и за наставак техничке примене Меморандума о Информатичком путу свиле, која је започета у септембру, када су гости Београда били представници Националне комисије за развој и реформе НР Кине“, најавила је Татјана Матић.

Она је подсетила да је тада договорена сарадња у областима електронске трговине, логистике и размене тржишних информација, „паметних градова“ и онлајн туризма.
„Договорена је изградња пилот зоне економске сарадње у оквиру Информатичког пута свиле, где свака страна предлаже градове који ће се у пару укључити у ту зону. Са наше стране предложићемо град Ниш“, рекла је Матић.

Република Србија подржаће Иницијативу за међународну сарадњу у области дигиталне економије у оквиру платформе „Један појас, један пут“, која ће бити промовисана на конференцији, а делегација ће учестовати и на Форуму „Међународна сарадња на Информатичком путу свиле“.

Планирани су и састанци и са представницима компаније „Хуавеј“, као и са другим представницима привредног сектора Кине.

Чланови делегације су представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација, шефови Групе за развој Дигиталне агенде и Одељења за регулативу, анализу и планирање у области информационог друштва, Милан Добријевић и Наталија Радоја, као и заменик градоначелника Ниша Драгослав Павловић.