Покренут сервис за туристичке агенције за пријаву грађана који путују у иностранство за приоритетну вакцинацију

Канцеларија за ИТ и еУправу, на иницијативу Министарства трговине, туризма и телекомуникација, омогућила je свим туристичким агенцијама да своје клијенте, уколико изразе жељу, пријаве за приоритетну имунизацију на Ковид-19.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић саопштила је да нови сервис портала еУправе значајано олакшава грађанима који нису вакцинисани, односно нису стигли да се на време пријаве за вакцинацију преко портала еУправе, а намеравају да путују у иностранство.

„Нови сервис ће релаксирати грађане приликом планирања одмора и путовања, допринеће већем интересовању за путне аранжмане и самим тим подизању пословања туристичких агенција, али ће утицати на укупно подизање стопе вакцинисаних, односно сузбијање пандемије“, истакла је министарка Матић.

Она је напоменула да приоритет свакако има 220.000 путника који би требало да искористе ваучере за заменска путовања.

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу, Михајло Јовановић рекао је да покренути сервис еУправе омогућава туристичким  агенцијама да пријаве грађане са којима закључе уговор о туристичком путовању за вакцинацију против Ковид-19.

Он је објаснио да грађани који су уплатили туристичке аранжмане стичу право на приоритетну вакцинацију на основу уплате путног аранжмана, при чему туристичке агенције уносе и датум путовања како би грађани на време добили и прву и другу дозу вакцине.