Pokrenut Centralni elektronski sistem u oblasti ugostiteljstva i turizma

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić prisustvovali su danas u Vrnjačkoj Banji svečanosti povodom pokretanja Centralnog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma, eTurista i prezentaciji projekta.

Brnabić je na svečanosti u zgradi Opštine Vrnjačka Banja, istakla da je novim sistemom pojednostavljen posao za sve koji se bave turizmom i ugostiteljstvom.

Sada, kada recimo prijavljujete gosta, nećete morati da idete od APR do policije, već će se to raditi potpuno automatski, iz kancelarije ili od kuće, objasnila je premijerka.

Pokrenut Centralni elektronski sistem u oblasti ugostiteljstva i turizma

Imamo između 25 i 30 odsto takozvane sive zone koju ne možemo nikako da uhvatimo, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i dodao da će ovaj projekat omogućiti da imamo potpuno realnu sliku i o broju turista i o deviznom prilivu.

Ljajić kaže da se prema zvaničnoj statistici očekuje da Srbija ove godine ima 10 miliona noćenja turista i devizni priliv od 1,4 miliona evra.

Pokretanju novog sistema prisustvovali su i direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović i predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović.

Za sada sistem eTurista testiraju zaposleni u šest lokalnih samouprava i to u: Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Vrnjačkoj i Sokobanji i na Zlatiboru, a od aprila 2020. godine biće dostupan ugostiteljima i vlasnicima privatnih smeštaja koji će bez posrednika prijavljivati goste.