Покренут Централни електронски систем у области угоститељства и туризма

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић присуствовали су данас у Врњачкој Бањи свечаности поводом покретања Централног система у области угоститељства и туризма, еТуриста и презентацији пројекта.

Брнабић је на свечаности у згради Општине Врњачка Бања, истакла да је новим системом поједностављен посао за све који се баве туризмом и угоститељством.

Сада, када рецимо пријављујете госта, нећете морати да идете од АПР до полиције, већ ће се то радити потпуно аутоматски, из канцеларије или од куће, објаснила је премијерка.

Покренут Централни електронски систем у области угоститељства и туризма

Имамо између 25 и 30 одсто такозване сиве зоне коју не можемо никако да ухватимо, рекао је министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и додао да ће овај пројекат омогућити да имамо потпуно реалну слику и о броју туриста и о девизном приливу.

Љајић каже да се према званичној статистици очекује да Србија ове године има 10 милиона ноћења туриста и девизни прилив од 1,4 милиона евра.

Покретању новог система присуствовали су и директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић и председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић.

За сада систем еТуриста тестирају запослени у шест локалних самоуправа и то у: Београду, Новом Саду, Нишу, Врњачкој и Сокобањи и на Златибору, а од априла 2020. године биће доступан угоститељима и власницима приватних смештаја који ће без посредника пријављивати госте.