Подстрек за стицање знања из роботике код најмлађих

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, честитала је победничким екипама такмичења из роботике „Кодиграње“ и поздравила акцију Фондације Б92 – „Битка за знање“, на централној свечаности поводом финала те акције, у Научно-технолошком парку Београд, на којој су уручене награде младим роботичарима и захвалнице донаторима.

Подстрек за стицање знања из роботике код најмлађих

Државни секретар је истакла да то Министарство, у оквиру програма за развој информационог друштва, подржава пројекте из невладиног сектора, који омогућују младима да се упознају са корисном употребом нових технологија на забаван начин, подстичући развој њихових информатичких вештина и стицање знања из области програмирања и роботике.

Она је подсетила да Министарство надлежно за телекомуникација промовише информатику, програмирање и роботику, уз тему безбедности на интернету, и у оквиру програма ИТ караван, који је покренут прошле године.

Подстрек за стицање знања из роботике код најмлађих

„Други ИТ караван реализовали смо ове године у 17 школа у Србији, под слоганом „Паметно и безбедно“. За ђаке смо организовали радионице роботике, а свакој школи поклонили смо едукативни сет робота са којим ће учествовати на такмичењу које ћемо организовати у Петници у октобру“, најавила је Татјана Матић.

У акцији Фондације Б92 обезбеђена су средства за куповину 1.720 робота за 344 школе у Србији, организоване су обуке за више од 500 наставника, као и такмичарска лига за основце од 5. до 8. разреда. У финалу у Научно-технолошком парку Београд учествовало је 30 тимова састављених од 120 ученика који су у претходним фазама такмичења постигли најбоље резултате.