Подршка Европске Уније за опоравак од кризе и даљи економски напредак Србије

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић и амбасадор Европске уније Сем Фабрици разговарали су данас о тренутној економској ситуацији и изгледима за привредни опоравак после пандемије,

Амбасадор Фабрици је овом приликом честитао министарки Матић на именовању и поздравио њено искуство у области евроинтеграција за које је изразио уверење да ће помоћи да се постигне бржи напредак.

„Србија је европска држава посвећена европском придруживању али оно што је за нас кључно јесте достизање европских стандарда и подршка Европске уније на том путу“, поручила је овом приликом Татјана Матић.

Министарка и амбасадор констатовали су да је ЕУ највећи трговински партнер Србије и њен први инвеститор, као и да трговина треба да остане снажан покретач даљег привредног раста.

Фабрици је овом приликом нагласио да је ЕУ посвећена пружању помоћи Србији да се брзо опорави од ковид кризе, као и да недавно усвојен Економско-инвестициони план за Западни Балкан Европске уније представља снажан подстицај и подршку трговини и улагањима у региону.

„Нова посвећеност Србије приступању Светској трговинској организације је позитиван корак и ЕУ је спремна да помогне у том процесу“, изјавио је Сем Фабрици истичући и да географски положај Србије поред главних логистичких коридора јача њену улогу регионалног трговинског чворишта.

Учесници састанка су указали и на значај улоге дигиталне агенде за поспешивање опоравка, посебно имајући у виду да је дигитална индустрија једна од привредних области са највећим растом у Србији и да може да буде катализатор за даљи раст.

Министарка Матић је као приоритетне пројекте навела изградњу широкопојасне инфраструктуре у руралним подручјима и рачунарске мреже у школским објектима у Србији.

„То што је Србија пригрлила дигиталну економију представља важан ресурс да се искористе прилике које доноси Економско-инвестициони план – посебно у дигиталном повезивању – узимајући при том у обзир и посвећеност стварању Заједничког регионалног тржишта“, рекао је Фабрици, указавши да је Србија већ показала да је посвећена дигиталној агенди инспирисаној ЕУ и подсетивши на позитивна достигнућа од Дигиталног самита у априлу 2019. у Београду, где је потписан регионални споразум о ромингу.

Министарка и амбасадор су такође разговарали о иницијативама за јачање туризма у Србији који је посебно погођен ковидом.

Министарка се захвалила на досадашњој тесној сарадњи и позитивним ефектима бесповратне помоћи ЕУ од 15 милиона евра за пројекат „Културно наслеђе и туризам“ чији је циљ да повећа конкурентност српске привреде кроз улагање у тржишно оријентисане иновације и подстицање развоја туризма као покретача привредног напретка посебно у источној Србији.