Почиње пројекат изградње широкопојасне инфраструктуре у руралним подручјима

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да је то Министарство покренуло пројекат изградње широкопојасне комуникационе инфраструктуре у руралним продручјима Републике Србије.

Како је најавила, предвиђено је да током наредне недеље буде расписан први Јавни позив за избор оператора за заједничку изградњу широкопојасне инфраструктуре, на основу анализе стања, као и студија и мапа доступности, које је Министарство израдило током претходне две године.

Почиње пројекат изградње широкопојасне инфраструктуре у руралним подручјима

„Установљено је и да за нешто више од пола милиона домаћинстава у руралним пределима не постоји економски интерес оператора за развој мрежа нове генерације, односно приступ интернету великих брзина, како је и наведено у Решењу Комисије за контролу државне помоћи“, нагласила је Матић, овом приликом појаснивши да су медији погрешно протумачили овај податак наводећи да тај број домаћинстава у Србији нема интернет.

„Анализом смо утврдили да пет одсто домаћинстава, односно око 125 хиљада домаћинстава нема фиксни приступ интернету“, прецизирала је Матић.

„Будући да висока пенетрација широкопојасног интернета значајно утиче на пораст БДП-а и запошљавање, сузбијање дигиталног јаза између урбаних и руралних подручја од кључног је значаја за равномеран регионални развој“, истакла је државна секретарка.

Она је објаснила да ће у првој фази пројекта, на пролеће 2021. године почети изградња инфраструктуре која ће омогућити приступ брзом интернету (100 Мбпс) за 90.000 домаћинстава у руралним насељима.

За пројекат изградње широкопојасне комуникационе инфраструктуре у руралним пределима Републике Србије предвиђена су средства пројектног зајма од Европске банке за обнову и развој у износу од 2.129.400.000 динара.