Почетак нормализације прекограничнх кретања

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић поздравила је одлуку Владе Грчке да дозволи узлазак представника односно власника српских туристичких агенција у Грчку ради решавања питања плаћених туристичких аранжмана.

Министарка је подсетила да је ресорно министарство Републике Србије покренуло иницијативу за наведену дозволу и у договору са грчким амбасадором Јоргосом Дјакофотакисом доставило списак агенција којима је потребно да посете Грчку из пословних разлога.

„Овом одлуком грчка Влада је показала разумевање за туристички сектор у обе земље, којем је потребан опоравак од последица пандемијске кризе и решавање проблема узрокованих пандемијом, и омогућила наставак успешне сарадње у овој области у периоду који је пред нама. Такође, тиме су и потврђени и традиционално пријатељство и добри политички односи две земље, али и солидарност која је неопходна и на регионалном и на глобалном плану за брзи повратак нормализацији у прекограничним кретањима и економској сарадњи“, истакла је Матић.

Она је такође напоменула и да је имала увид у предлог грчког премијера Киријакоса Мицотакиса председници Европске комисије Урсули вон ден Лејен о хитном успостављању сертификата о вакцинацији против Ковид-19 вируса, који би омогућио слободно кретање грађана између земаља Европске Уније али и трећих земаља.

Министарка Матић тим поводом изразила је очекивање да ће протоколи који би гарантовали безбедно и слободно међугранично функционисање ускоро бити дефинисани, на састанку Савета ЕУ 21. јануара, чиме ће бити омогућен несметани развој туристичке и других облика економске размене Републике Србије и других европских земаља.