Почело Mеђународно такмичење „Дабар“ у Крушевцу

Помоћник министра за информационо друштво Сава Савић присуствовао је данас свечаном отварању државног нивоа Mеђународног такмичења из информатичке и рачунарске писмености – ,,Дабар“ за школску 2016/2017. годину у Крушевцу.

Ове године за такмичење које се истовремено одржава у Београду, Нишу, Новом Саду и Крушевцу пријавило се скоро 400 основних и средњих школа. Број ученика на школском нивоу такмичења био је 35.554, а такмичењем су обухваћени сви узрасти од 1. разреда основне школе, до 4. разреда средње школе.

Почело Mеђународно такмичење „Дабар“ у Крушевцу

Савић је приликом обраћања ученицима нагласио да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација покровитељ такмичења ”ДАБАР” за Србију и да годинама уназад подржава овакве иницијативе, затим је додао да је задовољан овогодишњим како одзивом ученика за овакав вид такмичења тако и успесима којима могу да се похвале.

У Србији је у основним школама информатика и рачунарство изборни предмет, рекао је Савић и додао да тежимо увођењу информатике и рачунарства као обавезног предмета за ученике од петог разреда основне школе, чиме ће се повећати капацитет ученика који могу да се упишу на техничке факултете, а самим тим и створити кадар за рад у ИТ индустрији, који је и данас у дефициту.


„Више од половине пројектованих нових радних места у области науке, технологије и инжењеринга су рачунарске професије.“, рекао је Савић.

Помоћник министра је истакао и да Министарство тежи повезивању свих основних и средњих школа на Академску мрежу Републике Србије (АМРЕС), чиме ће све школе добити стабилан, безбедан и бесплатан приступ интернету, активну заштиту и онлајн подршку, као и могућност коришћења међународних услуга електронске едукације.

Присутним ђацима пуно успеха су пожелели – заменик градоначелника Крушевца Јасмина Палуровић, директор ОШ ”Драгомир Марковић” господин Саша Јевтић који је члан програмског одбора.

Најуспешнијим такмичарима биће уручени таблет рачунари и књиге из информатике.

Такмичење „Дабар“ је међународна иницијатива потекла из Литваније 2004. године, Србија учествује четврти пут, а ове године се такмиче ђаци из 55 земаља, а Србија је по одзиву ђака ушла у првих 10 земаља.