Пинџо: За привлачење кинеских туриста је важно повезивање земаља региона

Помоћница министра Рената Пинџо говорила је на традиционалном Милочерском развојном форуму на панелу „Кинеско тржиште као изазов за тржиште Црне Горе и региона“.

Навела је да на одлуке кинеских туриста где ће путовати утичу пре свега погодности попут лаког добијања визе, директних летова и могућност коришћења Wechat налога. Такође им је битна локална безбедност и пријатељски однос према Кинезима.

Додала је да иако је Србија једина земља у Европи која је укинула визе кинеским туристима и има директну авио линију, ипак је неопходно да се земље региона повезују јер туристичка понуда земаља појединачно није довољна за тако велико тржиште попут Кине. Нагласила је да је ово година Европе као туристичке дестинације у Кини што представља велику шанса за наш регион.

Пинџо је изјавила да Србија предузима значајне активности у области туризма када је реч о овом великом и специфичном тржишту. Додавши да се очекују платформе за електронско плаћање Алипеј за српско тржиште али и Алибабина платформа Флигy која би допринела у значајној мери промоцији Србије као дестинације али и олакшала бројним туристима из Кине долазак у Србију.

На форуму, чија је тема била „Модел економског развоја заснован на туризму – изазови и опасности“, говорили су и премијер Црне Горе Душко Марковић као и познати експерти и менаџери компанија из Кине, ЕУ, Америке и региона.

Пинџо је поновила став Владе Републике Србије према развоју туризму као једној од приоритетних привредних грана, говорећи о значају туризма за економски раст наше националне економије али и о амбициозним плановима за наредни период.

„Надамо се да ћемо заједничким снагама јавног и приватног сектора успети да креирамо заједнички туристички производ и да искористимо овај моменат да профитирамо јер туризам није само економска грана, већ је снажна и политичка и свака друга порука“, изјавила је она на Форуму о унапређењу регионалне сарадње на 38. Међународном сајму туризма.

Пинџо је искористила прилику да истакне да је Влада Републике Србије препознала туризам као један од покретача укупног економског развоја што потврђује и константан позитиван тренд долазака и ноћења домаћих и страних гостију и раст девизног прилива.