Пинџо: Наставља се снажан раст кинеских туриста

Помоћница министра Рената Пинџо изјавила је на 5. Форуму министара туризма Кине и земаља Централне и Источне Европе који се одржава 23. и 24. октобра 2019. године у Летонији, да Србија бележи снажан пораст броја долазака и ноћења кинеских туриста и да би до краја године њихов укупан број могао бити и више од 130 хиљада.

,,У првих осам месеци 2019. године забележен је раст броја долазака кинеских туриста за 42 одсто, док је број ноћења већи за 50 одсто у односу на исти период прошле године”, рекла je Пинџо.

Такође је истакла да је Европска туристичка комисија објавила да је Србија у 2018. години имала највише стопе раста долазака и ноћења кинеских туриста у односу на остале европске земље. Овом порасту највише је, према њима, допринело укидање виза за туристе из Кине 2017. године, али и традиционално добри политички и укупни економски односи између земаља.

Пинџо је навела да Србија активно промовише своју туристичку понуду на кинеском тржишту са посебним нагласком на културну баштину и да је ове године потписан споразум са кинеском компанијом Алибаба о туристичкој промоцији Србије на платформи Флиги. Србија, додаје она, наставља да се промовише и на другим платформама попут WeChat-а и Weibа.

Помоћница министра је посебно нагласила да Србија дугорочно, не може сама постићи значајан напредак на овом тржишту, с обзиром на то да је Кина веома захтевно и растуће тржиште.

,,Зато у складу са Иницијативом Кина + 17 земаља Средње и Источне Европе, Србија наставља да ради на унапређењу регионалне сарадње и развоју заједничких туристичких производа са земљама чланицама Иницијативе. До сада смо такву сарадњу остварили са Црном Гором, Северном Македонијом, Босном и Херцеговином и Словенијом, а значајна сарадња је остварена и са Румунијом, Бугарском и Мађарском”, закључила је Пинџо.