Pet miliona dinara za međunarodna takmičenja mladih

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je da je neophodno obezbediti mladim ljudima Srbije da učestvuju na međunarodnim takmičenjima na kojima mogu da pokažu i razviju svoj talenat i znanje, predstavljajući svoju zemlju u najboljem svetlu.

Prilikom svečanog uručenja ugovora o realizaciji projekata za podršku međunarodnim takmičenjima predstavnicima nevladinih organizacija, u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Matić je istakla da je podrška naročito važna u oblastima računarstva, informatike, matematike i fizike, koje predstavljaju bazu profesija budućnosti.

Pet miliona dinara za međunarodna takmičenja mladih

Na Javnom konkursu Ministarstva za projekte podrške međunarodnim takmičenjima u navedenim oblastima dodeljeno je ukupno pet miliona dinara za četiri projekta: Kup Matematičke gimnazije – Fondacije „Almagi“, Međunarodno takmičenje iz fizike – Društva fizičara, Internacionalni turnir mladih fizičara – Društva za promociju i popularizaciju nauke i Međunarodno takmičenje iz informatičke i računarske pismenosti „Dabar“ – organizacije Informacione tehnologije – Udruženje profesora Srbije.

„Obaveza je države da ulaže u svoju najbolju decu. Ministarstvo nadležno za telekomunikacije u proteklih pet godina podržava njihove pripreme i nastupe na međunarodnim takmičenjima i uspesi koje oni ostvaruju su sjajni. Naši predstavnici redvono osvajaju medalje i u ovim oblastima su u istom rangu sa najrazvijenijim zemljama sveta.

Ministarstvo će nastaviti sa finansijskom i institucionalnom podrškom, ali važno je da i drugi resori budu uključeni u negovanje i podsticanje mladih talenata, kao i privatni sektor. Ovakva pokroviteljstva ne samo da podižu ugled državi i kompanijama, već mogu i da obezbede buduće kadrove među najsposobnijim i najpametnijim pripadnicima mladih generacija“, poručila je državni sekretar.