Пет милиона динара за међународна такмичења младих

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да је неопходно обезбедити младим људима Србије да учествују на међународним такмичењима на којима могу да покажу и развију свој таленат и знање, представљајући своју земљу у најбољем светлу.

Приликом свечаног уручења уговора о реализацији пројеката за подршку међународним такмичењима представницима невладиних организација, у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Матић је истакла да је подршка нарочито важна у областима рачунарства, информатике, математике и физике, које представљају базу професија будућности.

Пет милиона динара за међународна такмичења младих

На Јавном конкурсу Министарства за пројекте подршке међународним такмичењима у наведеним областима додељено је укупно пет милиона динара за четири пројекта: Куп Математичке гимназије – Фондације „Алмаги“, Међународно такмичење из физике – Друштва физичара, Интернационални турнир младих физичара – Друштва за промоцију и популаризацију науке и Међународно такмичење из информатичке и рачунарске писмености „Дабар“ – организације Информационе технологије – Удружење професора Србије.

„Обавеза је државе да улаже у своју најбољу децу. Министарство надлежно за телекомуникације у протеклих пет година подржава њихове припреме и наступе на међународним такмичењима и успеси које они остварују су сјајни. Наши представници редвоно освајају медаље и у овим областима су у истом рангу са најразвијенијим земљама света.

Министарство ће наставити са финансијском и институционалном подршком, али важно је да и други ресори буду укључени у неговање и подстицање младих талената, као и приватни сектор. Оваква покровитељства не само да подижу углед држави и компанијама, већ могу и да обезбеде будуће кадрове међу најспособнијим и најпаметнијим припадницима младих генерација“, поручила је државни секретар.