Паметно и безбедно за децу у дигиталном окружењу

„Дигитално насиље је један од највећих проблема са којима се деца сусрећу у савременом добу и сходно томе подизање нивоа безбедности деце у дигиталном окружењу приоритет је у активностима Министарства надлежног за телекомуникације, саопштила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, поводом Међународног дана детета.

Она је истакла да је Национални контакт центар за безбедност деце на интернету развио нову дигиталну платформу за пружање савета и пријаву штетних и узнемирујућих садржаја на интернету на адреси www.pametnoibezbedno.gov.rs, подсетивши да се сви грађани могу обратити Центру и на број телефона 19833.

Паметно и безбедно за децу у дигиталном окружењу

„Едукатори Центра настављају редовне презентације у школама у Србији. Прошле недеље одржана су предавања за ученике и родитеље у основним школама у Сремској Каменици и у Смедереву, а до краја ове године обићи ће још око десет школа“, навела је Матић, подсетивши да су од почетка школске године одржане презентације у преко 20 школа за око 2000 деце и преко 600 родитеља.

Државни секретар је указала да је на новом сајту Центра сада омогућено школама, организацијама, групама грађана, не само да преузму едукативне презентације већ и да закажу предавање које ће представници центра одржати у њиховом граду или на њиховој друштвеној групи путем дигиталних канала.

Међународни дан детета обележава се 20. новембра од 1954. године, са циљем промовисања активности за добробит деце као и скретања пажње јавности на обавезе друштва према деци и њихове актуелне проблеме.