Отворена обновљена Голубачка тврђава

Обновљену тврђаву Голубачки град свечано су данас отворили председник Србије Александар Вучић и европски комесар за суседску политику и приступање ЕУ Јоханес Хан, у присуству председнице Владе Ане Брнабић, потпредседника Владе Расима Љајића и министра за европске интеграције Јадранке Јоксимовић.

„Када гледам у обновљену Голубачку тврђаву и њене фантастичне куле, прелепи средњовековни споменик, видим не само историју, већ снагу у овој земљи и нашем народу који гарантују будућност“, поручио је Вучић на отварању тврђаве.

„Видим колико можемо, посебно са нашим европским пријатељима и колико је понекад потребно само да пробамо да се покренемо, да покушамо све што нисмо смели годинама, па да се пред нама покаже Србија каква јесте – једна од најлепших земаља на свету, земља историје, али пре свега земља будућности“, рекао је Вучић.

Он је захавлио свима који су омогућили да Голубачки град поново оживи, укључујући Европску унију и Аустрију, али и, обраћајући се премијерки, указао да пред њеном владом остаје много задатака, пре свега да уложи много новца у исток Србије.

Вучић је указао да из свих делова Србије одлазе људи, што представља велики проблем, додајући да није утеха што земље из окружења имају и још израженији проблем.

„Морамо да се трудимио да се део тих људи врати, а да онима који су овде омогућимо другачију и сигрнију будућност. Зато је важно да уложимо више новца на исток Србије, да људи знају да је ово место где могу да граде будућност за себе и своју децу“, рекао је Вучић.

Како је додао, Голубац је доказ лепоте у коју треба да се улаже.

„Да наставимо да откривамо лепоте овод дела земље, а то су и Кладово, Неготин, Бор, Зајечар, Феликс Ромулијана… Све то је једно од највећих природних богатстава Србије. Потенцијала је много, а ниједан изговор да то не искористимо“, рекао је Вучић.

Комесар за суседску политику и приступање ЕУ Јоханес Хан је рекао да је ова тврђава изузетна комбинација управо оног највреднијег што Европа поседује – културног наслеђа, и прилика за развој и отварање нових радних места.

„“Уједињени у различитости“ један је од европских слогана. Ми, Европљани, свету нудимо наше културно наслеђе, они не долазе због плажа, већ зато што нудимо нешто јединствено, специјално и то је комбинација природе, атрактивности, веома пријатељски настројених људи …“, рекао је Хан.