Otvoren Viminacijum avantura park

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić otvorio je „Viminacijum avantura park“ u okviru arheološkog kompleksa Viminacijum kod Kostoca, koji je tom prilikom i sam isprobao vožnju ziplajnom.

On je rekao da su ovakvi sadržaji zanimljivi i dobri za promociju Viminacijuma kao svojevrsne turističke atrakcije.

„Ovo je jedan od retkih primera da od arheološkog nalazišta dobijete prvorazrednu turističku destinaciju“, rekao je Ljajić i dodao da više od 100.000 ljudi poseti to arheološko nalazište, od čega 40 odsto čine strani gosti.

Otvoren Viminacijum avantura park

Ljajić je rekao da je arheološki kompleks, zahvaljujući kreativnosti, sposobnosti i posvećenosti svih onih koji u njemu rade, danas jedna od važnih turističkih destinacija u zemlji.

On je rekao da će to brzo postati i izletnička destinacija i da se očekuje veliki broj đačkih ekskurzija već iduće godine.

„Ovo može biti i dobra kongresna destinacija koja će okupiti ljude iz različitih oblasti, ne samo nauke. Ima dovoljno smeštajnih kapaciteta, gde se, pored njih, može uživati i u drugim pratećim sadržajima. Zadovoljni smo što u ovom delu Srbije dobijamo značajnu destinaciju i verujem da ćemo narednih godina imati značajan broj gostiju, stranih i domaćih“, rekao je Ljajić.

Na lokalitetu Viminacijum posetioci će imati priliku da uživaju u različitim atraktivnim sadržajima poput legionarskog poligona, orijentiringu i ziplajnu i streljaštvu.
Direktor arheološkog lokaliteta Viminacijum Miomir Korać rekao je da je cilj bio da se kod dece neguje timski duh odnosno kako da zajedničkim snagama mogu da napreduju, usavršavaju se i postižu rezultate.

Otvoren Viminacijum avantura park

Osim toga, dodao je Korać, ideja je da se deca i mladi kroz različite edukativne radionice upoznaju sa arheologijom, antropologijom, starim zanatima, slikarstvom i mnogim drugim tehnikama.

Svaka od prepreka u parku nosi ime jednog od rimskih imperatora, a svi koji posete kompleks će moći da vide kako su se oni obučavali, jer je ideja bila da se vratimo u vreme od pre 2.000 godina i sve što su oni radili i kako su se takmičli preslika u savremeni ambijent.

Otvoren Viminacijum avantura park

Avantura park je koncipitan i dizajniran u temi rimskih legionara, a visinsi poligon smešten je na dva hektara površine, na drvenim stubovima visine od osam do 12 metara.

Time je za tinejdžere stvoren jedan kreativan i zabavan kamp.

Od marta do decembra iduće godine svi kapaciteti su popunjeni i očekuje se oko 20.000 dece, rekao je Korać i dodao da ovo nije jedini projekat na tom lokalitetu, već da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija do sada uložilo 100 milona dinara.