Отворен Виминацијум авантура парк

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић отворио је „Виминацијум авантура парк“ у оквиру археолошког комплекса Виминацијум код Костоца, који је том приликом и сам испробао вожњу зиплајном.

Он је рекао да су овакви садржаји занимљиви и добри за промоцију Виминацијума као својеврсне туристичке атракције.

„Ово је један од ретких примера да од археолошког налазишта добијете прворазредну туристичку дестинацију“, рекао је Љајић и додао да више од 100.000 људи посети то археолошко налазиште, од чега 40 одсто чине страни гости.

Отворен Виминацијум авантура парк

Љајић је рекао да је археолошки комплекс, захваљујући креативности, способности и посвећености свих оних који у њему раде, данас једна од важних туристичких дестинација у земљи.

Он је рекао да ће то брзо постати и излетничка дестинација и да се очекује велики број ђачких екскурзија већ идуће године.

„Ово може бити и добра конгресна дестинација која ће окупити људе из различитих области, не само науке. Има довољно смештајних капацитета, где се, поред њих, може уживати и у другим пратећим садржајима. Задовољни смо што у овом делу Србије добијамо значајну дестинацију и верујем да ћемо наредних година имати значајан број гостију, страних и домаћих“, рекао је Љајић.

На локалитету Виминацијум посетиоци ће имати прилику да уживају у различитим атрактивним садржајима попут легионарског полигона, оријентирингу и зиплајну и стрељаштву.
Директор археолошког локалитета Виминацијум Миомир Кораћ рекао је да је циљ био да се код деце негује тимски дух односно како да заједничким снагама могу да напредују, усавршавају се и постижу резултате.

Отворен Виминацијум авантура парк

Осим тога, додао је Кораћ, идеја је да се деца и млади кроз различите едукативне радионице упознају са археологијом, антропологијом, старим занатима, сликарством и многим другим техникама.

Свака од препрека у парку носи име једног од римских императора, а сви који посете комплекс ће моћи да виде како су се они обучавали, јер је идеја била да се вратимо у време од пре 2.000 година и све што су они радили и како су се такмичли преслика у савремени амбијент.

Отворен Виминацијум авантура парк

Авантура парк је конципитан и дизајниран у теми римских легионара, а висинси полигон смештен је на два хектара површине, на дрвеним стубовима висине од осам до 12 метара.

Тиме је за тинејџере створен један креативан и забаван камп.

Од марта до децембра идуће године сви капацитети су попуњени и очекује се око 20.000 деце, рекао је Кораћ и додао да ово није једини пројекат на том локалитету, већ да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација до сада уложило 100 милона динара.