Отклоњено седам баријера у трговини Србије и БиХ

Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и потпредседник Савета министара и министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Мирко Шаровић потписали су данас, у Палати Србија, Протокол о уклањању нецаринских баријера у трговини између Србије и Босне и Херцеговине.

Протокол је био и један од закључака састанка председника Србије Александра Вучића са члановима Председништва БиХ у септембру ове године у Сарајеву.

Потпредседник Љајић је изјавио да је од 13 баријера у трговини Србије и Босне и Херцеговине отклоњено седам, да ће две бити отклоњење до краја јануара 2018. године, као и да остају још четири баријере које треба решити.

Он је навео да се од преостале четири баријере једна односи на извоз пива из Србије у БиХ, друга се тиче граничних прелаза Котроман – Вардиште и Љубовија – Братунац, трећа се односи на преференцијални третман у јавним набавкама и четврта на привремени увоз одређених моторних возила.

Љајић је казао да све те баријере нису класичне баријере које једна земља уводи према другој, већ се ради о неусклађености прописа и различитим тумачењима прописа или непримењивању протокола који су већ потписани.

„Нама је интерес да имамо већи слободан проток људи роба и капитала“, рекао је Љајић и додао да је робна размена са БиХ ове године за 200 милиона евра већа него у првих 10 месеци прошле године.

Љајић је казао да су договорени састанци једном у три месеца, а на њима ће се разматрати да ли постоје нове препреке и проналазити механизми за њихово отклањање.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да је Србија други најважнији спољно-трговински партнер БиХ, поред Немачке, додајући да идуће године очекује раст трговинске размене две земље од 14-15 одсто.

„Мислим да смо учинили значајан корак како бисмо унапредили наше трговинске и економске везе, и олакшали трговину привредама једне и друге земље“, рекао је Шаровић.

Шаровић је указао да је уклањање баријера сталан захтев привреда две земље, наводећи да је најважније успоставити механизме за баријере које ће се појављивати у будућности.

„Овај пут смо отклонили баријере које су можда највише сметале економијама две земље, а то је питање извоза млека и млечних производа из једне у другу земљу, извоза пилећег меса, воћа, поврћа, малина, као и извоза производа од челика, и друге баријере на које су привредници указивали, као што је питање трговине са водом, соковима“, рекао је Шаровић.

Додао је да ће уштеде укидањем баријера осетити привреде обе земље, које су снажно опредељене за унапређење економских и трговинских односа.