Одржанo прво заседање Мешовитог белоруско – српског комитета за туризам

Државни секретар за туризам Мирослав Кнежевић изјавио је на првом састанку Српско-белоруске радне групе за туризам да је Србија активна на тржишту Белорусије од 2011. године, али да се промотивне активности морају још више интензивирати.

Додао је да је Србију је у првих девет месеци ове године посетило око 2800 туриста из Белорусије што је за 16% више у односу на исти период претходне године. Такође, су остварили око 8000 ноћења што је пораст за 46% у односу на 2018. годину.

Одржанo прво заседање Мешовитог белоруско - српског комитета за туризам

„За повећање броја туриста из Белорусије неопходно је креирање посебних туристичких понуда које ће обухватати кратке градске одморе, верски туризам, посете бањама као и посетa планинским центрима у сезони и ван сезоне за белоруске спортисте јуниоре (Копаоник, Златибор, Дивчибаре,Тара)“, изјавио је Кнежевић.

Он је навео да Србија има традиционално добре односе са Републиком Белорусијом и да су њени грађани увек добродошли.

Делегација из Белорусије на челу са директором Департмана за туризам Министарства спорта и туризма, Молчаном Андрејем представила је туристичке потенцијале своје земље и истакла популарне туристичке производе као што су војно-патриотски туризам, културно-образовни туризам, здравствено-рехабилитациони туризам, индустријски, активни и агро – еколошки туризам. Навели су да је у првих девет месеци 2019. године број туриста из Србије почео да се повећава и да их је за 11,7% више (8721) у односу на исти период претходне године, али да верују да тај број може бити још већи.

Представници српске и белоруске делегације разменили су и искуства о правном регулисању туристичке сфере у обе земље као и о иновацијама које се примењују у туристичкој привреди.

Они су закључили да је у циљу унапређења узајамне туристичке посете, осим сарадње државних органа у области туризма, неопходно осмислити и реализовати мере маркетиншког и информационог карактера.

Посебно су нагласили да је потребно подстаћи у унапредити сарадњу туристичке привреде између Републике Србије и Републике Белорусије.