Održan treći Ekonomski i finansijski forum za Mediteran u Milanu

Državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić, učestvovala je na trećem Ekonomskom i finansijskom forumu za Mediteran, koji je održan juče i danas u Milanu.

Na Milanskom forumu, koji okuplja više od 2500 predstavnika vlada, javnih institucija, kao i predstavnika finansijskog i privatnog sektora, učestvovali su između ostalih i premijer Italije Mario Monti, kao i generalni sekretar Evropske banke za obnovu i razvoj Enco Kvatročoke.

Teme Foruma bile su programi i mere koji za cilj imaju pružanje podrške malim i srednjim preduzećima, mrežama za snabdevanje električnom energijom i energijom iz obnovljivih izvora, infrastrukturi, medijima i novim tehnologijama.

Tatjana Matić je, govoreći na Forumu, podržala inicijativu za pokretanje Evro-mediteranskog centra za razvoj malih i srednjih preduzeća, koji ima za cilj uspostavljanje uspešnog partnerstva između javnog i privatnog sektora u navedenim oblastima.

Ona je takođe  izrazila očekivanja da će inostrane kompanije pronaći interes da investiraju u Srbiju, uzimajući u obzir da naša zemlja ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, Turskom, a potpisnica je i CEFTA sporazuma.