Održan okrugli sto o Nacrtu zakona o turizmu

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Privredna komora Srbije (PKS) organizovali su u petak 8.juna 2018. godine u prostorijama PKS-a u Resavskoj 15, Beograd, okrugli sto u okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o turizmu.

Skup je otvorio državni sekretar za turizam Miroslav Knežević koji je naveo da je Nacrt zakona o turizmu nastao kao rezultat analize stanja na turističkom tržištu i sagledavanja problema sa kojim se suočavaju akteri turističke privrede, kao i drugi subjekti koji obavljaju privrednu delatnost koja je neposredno povezana sa turizmom.

Nacrt zakona o turizmu treba da unapredi uslove poslovanja privrednih subjekata i zaštite prava potrošača u turizmu. Smanjenje sive ekonomije jedan je od prioritenih zadataka pomenutog Nacrta zakona. Takođe, u cilju daljeg razvoja turizma u Republici Srbiji ukazala se potreba za unapređenjem koordinacije rada turističkih organizacija na svim nivoima (centralni, regionalni, lokalni) radi efikasnije promocije, ali i ostvarivanja što boljih sinergetskih efekata uzimajući u obzir ograničena budžetska sredstva.

Nakon što su predstavnici Ministarstva izložili predložena rešenja iz Nacrta zakona o turizmu, učesnici okruglog stola, predstavnici privrednog sektora, akademske zajednice i stručnjaci u ovoj oblasti, u formi pitanja i komentara, izneli su svoje stavove o tekstu pomenutog Nacrta zakona.

Primedbe, predlozi i sugestije i dalje se mogu dostavljati elektronskim putem na e-mail adresu: turizam@mtt.gov.rs ili poštom na adresu Omladinskih brigada 1, Beograd, sa naznakom „Javna rasprava – Nacrt zakona o turizmu”.