Одржан Мешовити комитет са Швајцарском и потписан Меморандум у области трговинске политике

Државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација Стеван Никчевић и амбасадор Швајцарске Конфедерације у Београду Урс Шмид потписали су, данас у Београду, Меморандум о разумевању између Владе Републике Србије и Савезног већа Швајцарске Конфедерације у вези са спровођењем Швајцарског програма за изградњу капацитета у области трговинске политике од 2021. до 2024.

Државни секретар Никчевић рекао је да је циљ потписивања тог меморандума да се унапреди сарадња у области трговине између две земље и додао да је Швајцарска на листи највећих инвеститора у српску привреду са укупном вредности инвестиција од 1.353 милиона евра у периоду од 2010. до 2020. године.

Он је истакао да је у првом кварталу 2021. године са уложених 262 милиона евра Швајцарска највећи страни инвеститор у Републици Србији у овој години и додао да у Србији данас послује око 600 швајцарских компанија.

Државни секретар Никчевић је као копредседавајући десетог заседања Мешовитог комитета, са руководиоцем Сектора за билатералне економске односе у Државном секретаријату за економске послове Швајцарске Конфедерације амбасадором Ервином Болингером разговарао о унапређењу билатералних трговинско-економских односа, пословној клими и инвестицијама, билатералној помоћи, сарадњи на мултилатералном нивоу, као и о заједничким мерама и активностима у областима образовања, науке и технолошког развоја, заштити животне средине, пољопривреди, енергетици, здравству, саобраћају и инфраструктури.