Одржан четврти састанак Радне групе за туризам и културу са Руском Федерацијом

Државни секретар за туризам Мирослав Кнежевић изјавио је на четвртом састанку Радне групе за сарадњу у области туризма и културе Србије и Руске Федерације међувладиног руско-српског комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу, да је Стратегијом туризма РС од 2016 до 2025.године, међу стратешким туристичким тржиштима сврстана и Русија.

Истакао је да је Влада Републике Србије усвојила Уредбу за подстицање унапређења организованог туристичког промета страних туриста на територији РС којом је између осталог предвиђено да организатори путовања добију веће износе субвенција за организовано довођење туриста из Русије.

Навео је да руско тржиште представља велики потенцијал за повећање туристичког промета за многе државе у свету па и за Србију, узевши у обзир да је број руских грађана који одлазе на одмор у иностранство увећан за 35% од почетка 21. века и да се та тендеција наставља.

Кнежевић је такође, позвао руске инвеститоре да инвестирају у српске бање.

На састанку је поменуто и то да ће Србија ове године представити своју туристичку понуду у градовима Каљинград, Тјумен, Краснодар и Санкт Петербург у којима иначе није до сада, а учествоваће и на Сајму туризма у Москви на ком наступа од 1994. године.

Такође су на сатсанку разматрана и питања билатералне сарадње у области туризма, о могућности заједничких активности ради повећања обостраног туристичког промета.

Заменица министра културе Руске Федерације Олга Јарилова посебно је истакла да осим већ постојеће регионалне сарадње између Русије и Србије, додатно још треба интензивирати и унапредити те односе.

Поменула је и пројекат „Упознај Русију“ који подразумева одлазак деце из Србије у Русију, и додала да би требало остварити и долазак деце из Русије у Србију у којој ће имати прилику да упознају многе културне и природне знаменитости.

Наведено је и то да је остварена сарадња са образовним институцијама у области туризам, међу којима су Висока туристичка школа у Београду као и Универзитет Сингидунум.

Српска страна је високо оценила учешће руске делегације на 41. Међународном сајму туризма у Београду на ком се Русија већ трећи пут представила, а учешће су потврдили и за наредну годину.

Туристи из Русије у 2018. години остварили су око 50.000 долазака и близу 140.000 ноћења, највеће интересовање показали су за Београд, Копаоник, Златибор и српске бање.