Од среде пријаве за нових 400.000 ваучера за одмор у Србији

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић најавио је да од среде, 13. маја, почињу пријаве за коришћење нових 400.000 ваучера за одмор у Србији и позвао угоститеље и хотелијере да се пријаве за прихватање гостију са ваучерима.

Он је на представљању летње промотивне кампање „Изабери своју авантуру, види Србију“ у Земуну, рекао да је до сада пријављено 1.500 угоститеља и да очекује да ће нови који ће се пријавити бити из Београда и Новог Сада, јер су то нови градови у којима могу да се користе ваучери.

Осим тога, новине у односу на прошлу пријаву за ваучере јесте да је повећан обухват људи који могу да се пријаве, а међу њима су студенти и они чија су примања мања од 70.000 динара.

Министар је објаснио и да студенти неће моћи да користе ваучере у месту пребивалишта и месту где студирају, како би се с једне стране, објашњава министар, спречиле злоупотребе, а са друге стране, како би омогућили студентима да путују широм Србије.

Љајић каже да ће тих 400.000 ваучера значајно продужити туристичку сезону, те да она неће бити ограничена на два или три летња месеца, већ да ће потрајати до краја године.

„Тиме ћемо бар делимично смањити штету која ће настати због мањег броја међународних путовања“, рекао је Љајић.
Он је казао да ће Србија кроз туристичку кампању „Изабери своју авантуру, види Србију“ представити све своје природне лепоте, пре свега домаћим гостима и туристима, јер они, истиче, постају главни адут за туризам у Србији ове године.
Према његовим речима, и све остале земље у свету ове године су окренуте пре свега домаћим туристима.

Министар је позвао све грађане и грађанке Србије да цео одмор, део одмора или један викенд проведу на некој од дестинација у нашој земљи.

„Ово је година домаћег туризма и верујемо да је ово добра прилика да се Србија у правом светлу представи домаћем госту и надам се да ћемо на најбољи могући начин показати шта Србија у туристичком смислу има“, закључио је Љајић.

Директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић рекла је да се кроз кампању највећи акценат ставља на то да се предлаже нашим грађанима да путују у Србији, али да и даље, због епидемиолошке ситуацији, буду одговорни и воде рачуна о себи и другима.

Лабовић каже да кроз туристичку кампању желе да скрену пажњу не само на оне дестинације које иначе генеришу велики број туриста, као што су планине и бање, већ и на оне мање посећене.

Лабовић је позвала грађане Србије да посете сајт ТОС, профиле ТОС на друштвеним мрежама, као и да прате спотове и објаве кроз штампане и остале медије, како би добили идеју које је право место за њих да га проведу у Србији.

Градски секретар за привреду Милинко Величковић наводи да је туризам највише погођен пандемијом, али да су туристички потенцијали очувани.

Позвао је грађане да посете Београд, додајући да је то град који има пуно туристичких потенцијала, као и да се у протеклих неколико година доста радило на уређењу града, шетачких зона, излетишта и других туристичких садржаја.

Захвалио је Министарству трговине и туризма на измени уредбе за коришћење ваучера којом су укључили Београд, те навео да у престоници има око 1.750 регистрованих јединица приватног смештаја, односно око 4.200 лежајева.