Од понедељка слободан извоз пшенице у Македонију

Македонски министар пољопривреде Љупчо Димовски обавестио је потпредседника Владе Србије и министра спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расима Љајића да је македонска Влада започела процедуру за укидање спорне уредбе о ограничавању увоза пшенице и брашна.

Иако је Уредбом предвиђено да  увоз пшенице и брашна у Македонију буде ограничен до 31. децембра ове године, спорни пропис у делу који се односи на пшеницу престаће да важи 2. септембра. Већ од понедељка извоз пшенице из Србије у Македонију моћи ће да се обавља без икаквих ограничења.

Уредба ће, у делу који се односи на брашно престати да важи 15. септембра, када ће и брашно моћи без ограничења да се извози у Македонију.

Министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић изразио је очекивање да Македонија неће убудуће прибегавати било каквим рестриктивним мерама, јер је у интересу обе земље да проток робе буде слободан у оба правца. Уколико би се искористили сви потенцијали обим робне размене између Србије и Македоније мого би да порасте са садашњих 600 милиона на милијарду евра, рекао је министар Љајић.