Објављени водичи за сигурну е-трговину

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да је то Министарство у сарадњи са УСАИД-ом објавило водиче за електронску трговину намењену грађанима, на онлајн платформи „Паметно и безбедно“.

„Пандемија коронавируса потврдила је потребу за развојем електронске трговине као и целокупне дигиталне економије на глобалном плану. У оквиру мера и активности које спроводимо за подстицање сигурне електронске куповине и подизање поверења грађана у овај вид трговине, припремљени су водичи који пружају све неопходне информације и савете који отклањају сумње и безбедносне замке онлајн трговине“, истакла је Матић.

Објављени водичи за сигурну е-трговину

Она је навела да водичи који су доступни на адреси https://pametnoibezbedno.gov.rs/vodic-navigator, између осталог, упућују грађане на неопходне кораке приликом овог вида куповине, као што су провера продаваца, услова куповине, заштита дигиталних уређаја, чување података…

„Исто тако, водичи пружају и практична упутства о начинима онлајн плаћања, али и конкретна објашњења о правима потрошача, односно обавезама трговаца, који су регулисани новим Законом о трговини и изменама и допунама Закона о електронској трговини. Између осталог, водичи подсећају и на могућност да се грађани у року од 14 дана предомисле и врате робу уз повраћај новца“, рекла је државна серкетарка.

Објављени водичи за сигурну е-трговину

Она је најавила да су у припреми и водичи за трговце, напомињући да је УСАИД-ово истраживање спроведено прошлог месеца показало да су неке фирме, њих 30 одсто, спремније дочекале кризу, оснаживши већ постојеће онлајн канале пословања.

Директорка УСАИД-овог Пројекта сарадње за економски развој, Драгана Станојевић, овим поводом изјавила је да је објављивање водича за потрошаче у време пандемије коронавируса значајан корак у јачању електронске трговине у Србији.

„Електронска трговина је важна за бизнисе јер им пружа прилику да опстану у време кризе, а битна је и за потрошаче како би се снабдели на безбеднији начин штитећи своје и здравље својих најближих. Уз захвалност свим партнерима из јавног и приватног сектора на завршетку ове важне фазе у развоју електронске трговине, остајемо посвећени њеном даљем унапређењу и подстицању микро, малих и средњих предузећа да у што већој мери искористе потенцијал који е- трговина пружа“, поручила је Станојевић.