Обележен светски дан телекомуникација и информационог друштва

Помоћник министра спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Небојша Васиљевић учествовао је на округлом столу поводом обележавања Светског дана телекомуникација организованог од стране министарства и Привредне коморе Србије.

Васиљевић је подсетио да је ИТ потрошња у Србији износи 58 евра по глави становника, док је просек у првих 15 земаља у ЕУ око 600 евра, као и да је држава направила посебан пакет подстицајних мера помоћи за развој софтверске индустрије.

Коришћењем интернета расте продуктивност за више од 10 одсто у сектору малих и средњих предузећа, рекао је представник Привредне коморе Србије Здравко Јелушић. Према његовим речима, мала и средња предузећа која користе информационо-комуникационе технологије и интернет имају два пута већи извоз и исто толико пута брже расту од осталих.

У свету се 17. маја обележава Дан телекомуникација и информационог друштва, на годишњицу потписивања прве међународне телеграфске конвенције 1865. године, односно на дан формирања Међународне уније за телекомуникације (ITU) у Паризу.

Овогодишња тема Светског дана телекомуникација и информационог друштва је, као што је у својој поруци изнео Генерални секретар УН Бан Ки-мун, Информационо комуникационе технологије и побољшање безбедности на путевима.