Обавезна информатика за основце

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, поздравила је одлуку Национално просветног савета да се информатика и рачунарство уведе у обавезно основно образовање од петог разреда, почев од наредне школске године.

„Нови наставни план допринеће унапређењу дигиталне писмености код деце, што је услов за њихов успешан друштвени развој у глобалном окружењу и отклањање дигиталног и економског јаза. Системски приступ едукацији о новим технологијама омогућиће и повећање кадровских капацитета у овој области, као и подизање дигиталне безбедносне културе код нових генерација“, истакла је Татјана Матић.

Она је подсетила да Министарство трговине, туризма и телекомуникација у сусрет увођењу информатике као обавезног предмета, спроводи други по реду ИТ караван, од 12. априла до 25. маја у школама, културним центрима, на факултетима и другим институцијама, са презентацијама за основце о корисној и безбедној употреби нових технологија, програмирању и роботици.

Национални просветни савет усвојио је предлог да информатика и рачунарство буду обавезни за ученике петог и шестог разреда, док ће садржај новог програма који ће петаци имати од јесени, бити разматран на седници која је заказана 9. маја.