Нове технологије у образовању

Стицање знања и вештина у области информационо-комуникационих технологија један је од предуслова за социјалну укљученост у савремено друштво и тржиште рада, рекла је државна секретарка Татјана Матић на отварању конференције “Нове технологије у образовању” у Дому омладине Београда.

Матић је истакла да дигитална писменост води ка стицању дигиталне компетенције која је једна од осам кључних које је ЕУ истакла као скуп неопходних знања и вештина потребних за живот у друштву заснованом на знању.
– У данашњем дигиталном свету, технолошка револуција увелико доводи до великих културолошких промена које не заобилази ни Србију. Рачунари, интернет, паметни телефони, таблети – створили су свет непресушних могућности, рекла је Матић.
Она је напоменула како морамо дозволити да нове технологије уђу на велика врата у наш образовни систем и наше образовне навике, у све формалне и неформалне канале едукације, у школе и универзитете.

Дугорочно гледано критичан је значај модернизације образовања за развој модерне економије која се све више заснива на знању, рекла је државна секретарка и додала како смо сведоци несташице стручних људи за радна места која су потребна модерним успешним предузећа, али и високе незапослености у исто време.

Матић је закључила да је, у оквиру укупног унапређења улоге ИКТ у образовању, потребно дати већи простор за учење информатике и рачунарства у основним и средњим школама и додаје да у многим земљама рачунарство постаје саставни део обавезног општег образовања, као што је то случај у Енглеској од следеће јесени.

„Нове технологије у образовању“ је дводневна конференција посвећена употреби ИКТ у систему образовања. Конференција се организује са циљем осавремењивања и унапређења квалитета нашег образовног система, а предавачи из Србије и Велике Британије поделиће са преко 1500 учесника своја искуства из ове области.

Конференцију прати сајамски програм у простору Дома омладине Београда у оквиру кога ће своја практична решења у области ИКТ у образовању представити компаније из Србије и Велике Британије.

Конференцију организују British Council, Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, Mинистарство просвете, науке и технолошког развоја, Британска амбасада у Београду, Привредна комора Србије, Дом омладине Београда и други партнери.