Нове мреже за дигитализацију здравства

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је на конференцији „Будућност је сада“ у хотелу Москва, да је на плану дигитализације здравственог сектора Република Србија учинила велике помаке, пре свега у административном оквиру увођењем Интегрисаног Здравственог Информационог Система, подсетивши да за Владу Србије дигитализација означава средство за свеукупни друштвени бољитак.

„Дигитална трансформација у здравству и медицини, међутим, не би била могућа без системских закона и јачања инфраструктуре која ће омогућити ширу употребу клауда, складиштење, анализу и размену великих података. Тиме ће се отворити и нове могућности превенције, лечења и научних биотехнолошких истраживања“, навела је Матић, подсетивши да Стратегија развоја мрежа нове генерације у Републици Србији до 2023. године предвиђа мере за увођење мрежа гигабитског протока које су неопходне за примену различитих технологија као што су интернет ствари, мобилни системи пете генерације и рачунарство у облаку.

Она је најавила да ће јавно надметање за радио-фреквенције које ће бити коришћене за 5Г технологију бити спроведено у првом кварталу 2021. године.

10. конференција о дигиталној медицини „Будућност је сада“ у Београду окупља лидере развојних процеса на пољу дигиталне медицине из региона и Европе, са темама: употреба дигиталних технологија за побољшање имунизације, како дигитално управљање болестима помаже у дијагностици, лечењу, постизању универзалног приступа квалитетној здравственој заштити и смањењу трошкова, прикупљање и боље коришћење здравствених података.