Никчевић: Велики потенцијал за повећање извоза у Јужну Кореју

Државни секретар у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Стеван Никчевић рекао је после састанка са Јужнокорејском асоцијацијом увозника (КОИМА) да су размотрени начини да се спољнотрговинска размена Кореје и Србије, која износи нешто мање од 200 милиона долара, унапреди у корист српског извоза.

Годинама је наша сарадња на добром нивоу, али са дефицитом на српској страни који је изузетно велики и КОИМА је желела да размотримо начине да повећамо извоз српских компанија у Кореју, рекао је он.

Никчевић је навео да су сектори електронске индустрије, ИТ индустрије и аграра посебно интересантни за сарадњу и промоцију српског извоза.
Имајући у виду да се ради о две удаљене економије, покушавали смо да приближимо Србију као инвестициону дестинацију кроз позитивна искуства Јуре и других компанија, као и да привучемо и друге корејске компаније у Србију“, истакао је Никчевић.

Државни секретар у Министарству финансија и привреде, Александар Љубић, истакао је да данашњи састанак показује да удаљеност две земље не значи ништа ако постоји разумевање између привредника.

Пошто је највећи циљ владе смањивање незапослености и отварање радних места, данашњи састанак са делегацијом из Јужне Кореје јесте шанса да добра искуства инвеститора из те земље, као што је Јура, помогну нашим компанијама да нађу тржиште у далекој Кореји са скоро 50 милиона људи, рекао је Љубић.

Према његовим речима, битан податак је да Кореја, као једна од већих економија, годишње увози скоро 550 милијарди долара робе, што је велика могућност за српска предузећа да квалитетом и разноврсношћу производа нађу тржиште у тој земљи.

Председник КОИМА, Син Те Јун, рекао је да је главни циљ посете Србији да се побољша трговинска размена две земље, која сада није тако велика.

Хоћемо да искористимо прилику да нађемо нове бизнис партнере и увозимо што више квалитетне робе, рекао је он.

Како је навео, Јужна Кореја очекује да нађе прилику за директне инвестиције у Србији.

Директор Агенције за страна улагања и промоцију извоза (SIEPA), Божидар Лаганин, навео је да је више од 50 српских компанија представило своје производе корејским увозницима.

Он је истакао да је изузетно успешна инвестиција Јуре, са скоро 5.000 запослених и обртом од 125 милиона евра годишње, пример добре праксе и врста мамца за јужнокрејске компаније које размишљају да успоставе пословне операције у Србији.

Постоји огроман потенцијал за повећање извоза из Србије у Јужну Кореју, посебно извоза хране, имајући у виду да је та азијска земља једна од највећих светских економија, оцењено је после сусрета привредника двеју држава.