Никчевић: Губитак људског капитала највећа опасност за регион

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Стеван Никчевић оценио је да је једна од највећих опасности у региону губитак људског капитала и високообразованих људи.

„ Од 1990. до 2015. године, 4,4 милиона људи емигрирало је из земаља Западног Балкана. Највише из БиХ, Албаније, а на трећем месту је Србија. Посебну забринутост изазива чињеница да је број образованих људи из земаља Западног Балкана шест пута већи него из других земаља у целом свету“, рекао је Никчевић на отварању регионалне конференције „Западни Балкан 2030 – Визије. Жеље. Реалност“

Никчевић је подвукао да је Западни Балкан међу првим земљама у свету по одливу мозгова.

Проблем на који је посебно указао је недовољно развијена инфраструктура, те је развој инфраструктуре у земљама Западног Балкана око 50 одсто мањи него у земљама ЕУ, док је у Албанији чак 70 одсто мањи.

„Ако развој Западног Балкана настави овим тремпом, требаће му 33 године да достигне стандарде ЕУ, у привреди, индустрији, инфрастуктури“, рекао је Никчевић.

Он је додао и да велики потенцијал за бржи развој региона треба тражити у ИТ сектору.

„У Србију треба инвестирати милијарду евра, а у регион пет милијарди како би увођењем широкопојасног интернета омогућили четврту индустријску револуцију“, додао је државни секретар.

Он је закључио да је о будућности Западног Балкана посебно тешко говорити у ситуацији када јача десница у Европи и национализам у региону.

Председник Немачко-српске привредне коморе Роналд Зелигер је рекао да осим што је спољно-трговинска размена Западног Балкана и ЕУ 50 милијарди евра годишње, ЕУ је у региону отворила 250. 000 нових радних места и истакао да простор за напредак и даље постоји.

Немачки амбасадор у Србији Томас Шиб констатовао је да је будућност земаља Западног Балкана у Европској унији, а да ће брзина њиховог уласка зависити од решавања проблема који су препознати и истакнути прошле године у Стратегији за Западни Балкан.

„Изненадио сам се када сам видео да је спољно-трговинска размена између Србије и Немачке прошле године била четири милијарде евра“, рекао је Шиб и истакао да је то добра цифра, која ће у будућим годинама само расти, јер Србија има шта да понуди Европи.