Неопходна регулација друштвених мрежа

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић саопштила је да ће Република Србија пружити пуну подршку свакој европској или глобалној иницијативи која за циљ има уређење поља друштвених мрежа на интернету.

Поводом наступа председнице Европске комисије, Урсуле фон дер Лејен, на Светском економском форуму, у којем је затражила оштрије регулисање друштвених медија на мрежи и већу одговорност интернет компанија за пласирање, односно контролу и уклањање неприкладних и опасних садржаја, министарка Матић је истакла је то један од неопходних корака које је потребно предузети ради правилног развоја информационог друштва.

„Држава Србија годинама ради на подизању дигиталне писмености наших грађана, посебно деце, ради развијања критичког мишљења према онлајн садржајима и порукама, а самим тим и заштите и јачања безбедности на интернету. Међутим, потребно је да и приватни сектор преузме већу одговорност за садржаје, будући да је управо у пандемијском периоду ескалирао значај дигиталног окружења у области комуникација, информисања и образовања“, истакла је Матић.

„Друштвене мреже у том смислу данас предњаче у одређивању људи према веома важним питањима, међу којима су и егзистенцијалне теме и питања здравља, па је према томе важна и регулација у погледу тачности информација и релевантности извора. Такође, оно што је посебно критично јесте положај деце и младих која су у пандемијским околностима још више усмерена на дигитални свет, те је поред државних институција, родитељске контроле и едукације, неопходно да и компаније преузму одговорност за њихову безбедност“, поручила је Матић.

Министарка је поводом навода у медијима о страдалом детету у такозваној „игри изазова“ путем једне друштвене мреже, нагласила да је Национални контакт центар за безбедност деце на интернету, при Министарству трговине, туризма и телекомуникација, у последње четири године спроводио едукације и упозоравао јавност о таквим, глобалним појавама на мрежи, иако до сада у Србији није потврђен ниједан случај тежих последица на здравље и живот деце.

„Информисања и едукација јесу кључни за заштиту деце, као и свих грађана, на интернету, али крајње је време да и привредни сектор разуме озбиљност учешћа у друштвеном деловању и преузме свој део законске одговорности“, закључила је Матић.