Наставак успешних односа Мађарске и Србије

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, разговарала је данас са амбасадором Мађарске у Београду, Атилом Пинтер, о унапређивању трговинских односа две земље и јачању билатералне сарадње у области туризма.

Робна размена две земље бележи континуиран раст и у 2019. година достигла је рекордну вредност од 1,76 милијарди евра, када је Мађарска била шести спољнотрговински партнер Републике Србије.

Тренд раста настављен је и у 2020. години упркос пандемији корона вируса, и до децембра укупна трговинска размена износила је 1,78 милијарди евра, што је раст од 9,5% у односу на исти период претходне године.

Подстрек развоју трговинске и робне размене несумњиво ће омогућити наставак радова на број прузи Београд-Будимпешта и скори завршетак радова на реконструкцији пруге Сегедин-Суботица, оцењено је на састанку.

Матић је оценила да две државе треба да искористе своју националну, културолошку и географску повезаност како би заједно радили на промоцији и опоравку туризма у пост-ковид периоду.

„Сматрамо да постоји огроман потенцијал за унапређивање сарадње у области туризма, посебно на заједничкој промоцији Дунавске регије и нашим заједничким наступима ка трећим тржиштима“, рекла је Матић.

Са предлогом министарке сагласио се амбасадор Питер, који је указао да Мађарска подржава предлог увођења ковид пасоша и да очекује да ће се на састанку Европског савета који је заказан за 21. јануар, постићи консензус по овом питању.