Наставак успешне сарадње Србије и Немачке

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић и амбасадор Немачке у Републици Србији, Томас Шиб, закључили су на састанку да је билатерална сарадње две земље изузетно успешна и да очекују континуитет, као и побољшање након пандемијске кризе.

Учесници састанка су се сложили да је важно наставити досадашњу сарадњу путем Пословног савета Србија-Немачка, Сталне комисије Србија-Баварска и Заједничке комисије Србија–Баден Виртемберг.

Министарка Матић је истакла да је Немачка први спољнотрговински партнер Србије у размени роба и услуга, као и да је најважнији развојни партнер, посебно у сектору туризма.

Она је напоменула да постоји отвореност Србије за сарадњу у приоритетним активностима као што су изградња широкопојасне мреже у руралу и подстицање развоја електронске трговине.

Амбасадор Шиб је рекао да су немачки инвеститори упркос корона пандемији задовољни пословањем у Србији и најављују нове инвестиције, истичући заинтересованост за заједничке пројекте у областима инфраструктуре, енергетике, информационих технологија и туризма.

Он је изразио подршку регионалној сарадњи и поступку ка укидању роминга у економијама Западног Балкана, као и иницијативи „мини Шенген“ која је значајан импулс, проистекао из Берлинског процеса, за стварање заједничког регионалног тржишта на Западном Балкану.