Националнa конференцијa о безбедности деце на интернету и безбедном коришћењу ИКТ у Србији

Помоћник министра у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Небојша Васиљевић рекао је данас, на отварању Националне конференције о безбедности деце на интернету  и безбедном коришћењу ИКТ у Србији, да је чињеница да интернет као област незадрживо расте, али је такође и област која је још увек ван регулаторних процеса.

Он је казао да интернет није виртуални свет нити бекство од стварног живота, већ део наше свакодневнице и као такав има реалан утицај на нашу децу – било да је он добар или лош.

Државни секретар Министарства омладине и спорта Ненад Боровчанин представио је кампању против говора мржње на интернету (No hate speech) и позвао релевантне учеснике конференције да се прикључе раду Националног Комитета за борбу против говора мржње на интернету.

Иван Јелић, из Фонда Б92 представио је активности националног Центра за безбедни интернет у Србији у првој години рада, искуства и најважније изазове у области заштите деце, али и осталих корисника интернета. Презентоване су и активности које реализују други национални органи, домаће и међународне организације у Србији, као и активности које сви поменути актери планирају за наредни период.

У Клубу посланика у Београду Конференцију је организовало ресорно министарство у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и Фондацијом „Фонд Б92“ у оквиру пројекта „Кликни безбедно – Центар за безбедни интернет Србија“.

Национална Конференција о безбедности деце на интернету окупила је представнике релевантних министарстава Републике Србије, правосуђа, регулаторних тела, школских управа, корпоративног сектора, невладиног сектора и међународних организација, као и представнике организација које раде на унапређивању безбедности деце и осталих корисника ИКТ, али и промоцији безбедног коришћења интернета.