Могуће укидање роминга за све земље Западног Балкана

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да би на самиту ЕУ-Западни Балкан у Софији, који ће бити одржан 17. маја, могла поново да буде активирана иницијатива и потписан споразум о укидању роминга за све земље Западног Балкана.

„Након што је Бугарска преузела председавање ЕУ, они су реактивирали ту иницијативу и најављују да би на самиту у Софији могао да се потпише споразум о укидану роминга и за све земље ЗБ и приступање тој европској директиви, што значи да би роминг био потпуно укинут“, рекао је Љајић Танјугу.

Љајић је напоменуо да, ипак, не може са сигурношћу да потврди да ли ће се то и догодити.

Он је подсетио да је раније постојала иницијатива за потпуно укидање роминга на простору Западног Балкана односно да се и те земље прикључење тзв. Директиви за укидању роминга у ЕУ, која је за чланице ЕУ потпуно и укинула роминг.

Могуће укидање роминга за све земље Западног Балкан

„Тако би и земље које су у процесу приступања ЕУ, у различитим фазама, такође, приступиле том споразуму на основу којег би наши грађани када путују у земље ЕУ плаћали исте цене услуга као у домаћем саобраћају. Ми смо се раније у неколико наврата обраћали Европској комисији која нас је одбијала под изговором да та директива важи само за чланице ЕУ и да би важење директиве и за друге земље подразумевало промену тог документа“, навео је Љајић.

Министар Љајић је рекао поводом најаве бугарског министра за транспорт Иваила Московског да ће од августа бити снижене цене роминга за Македонију и Србију и да ће та одлука бити донета током бугарског председавања ЕУ, као и да мобилни оператори Бугарске, Македоније и Србије раде на потписивању тог споразума, да постоји више иницијатива, а најмање три, у правцу снижавања цена роминга до његовог потпуног укидања у региону.

Московски је, такође, према наводима Македонске новинске агенције (МИА), рекао да ће током бугарског председавања ЕУ један од приоритета бити снижавање цена роминга за све земље Западног Балкана.

Љајић тим поводом истиче да је Србија са Бугарском потписала меморандум о постепеном снижавању цена роминг услуга до његовог укидања, као и да је тај меморандум, пре свега, апел упућен телекомуникационим операторима да постижу договоре, најпре на снижавању, а онда и укидању роминга између две земље.