Млади информатичари и математичари донели 14 медаља за Србију

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, честитала је тимовима младих математичара и информатичара који су на управо завршеним такмичењима у Румунији остварили огроман успех са освојених чак 14 медаља.

„Наши будући врхунски научници, проналазачи, предузетници, још једном су нам послали поруку да су вредни улагања у њих, представивши Србију као државу којом треба да се поносимо“, истакла је Матић.

Она је подсетила да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација подржало организацију учешћа наших такмичара на међународним такмичењима за младе са пет милиона динара, али да је потребна и додатна финансијска потпора не само за њихово представљање на међународној сцени, већ и за организацију интернационалних такмичења у нашој земљи.

На 59. Међународној олимпијади из математике у Клуж-Напоку у Румунији, која се одржала од 3. до 14. јула тим Србије освојио је шест медаља – две златне, две сребрне и две бронзане медаље. Ученици Математичке гимназије Алекса Милојевић и Павле Мартиновић – златне медаље, Игор Медведев и Јелена Иванчић – сребрне медаље, Јован Торомановић и Никола Павловић, ученик гимназије „Јован Јовановић Змај“ – бронзане медаље.

На 12. Јуниорској балканској информатичкој олимпијади која се од 7. до 13. јула 2018. године одржала у Темишвару, информатичка екипа Србије освојила је две сребрне и две бронзане медаље: ученици Математичке гимназије из Београда Јован Бенгин и Матеја Вукелић освојили су сребрне медаље, а Вељко Тољић из ОШ “Вожд Карађорђе” из Лесковца и Мирослав Грубић, ученик новосадске гимназије „Јован Јовановић Змај“ бронзане медаље.

У истом периоду, такође у Темишвару одиграла се и 26. Балканска информатичка олимпијада, на којој су Алекса Милисављевић из Математичке гимназије и Тадија Шебез, из гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада освојили сребра, а Момчило Топаловић и Младен Пузић, обојица ђаци Математичке гимназије – бронзане медаље.