Министарка Матић у посети Павиљону Србије на предстојећој Светској изложби у Дубаију

Дубаи – Министарка трговине, туризма и телекомуникација и Генерална Комесарка Републике Србије за „EXPO 2020 – Дубаи“ Татјана Матић, састала се у Дубаију са Њ.Е. Рим Ал Хашими, генералном директорком Светске изложбе „EXPO 2020 – Дубаи“ и државним министром за међународну сарадњу у Министарству спољних послова и међународне сарадње УАЕ.

Састанак на EXPO – 2020 Дубаи укључио је и посету Павиљону Србије и потврдио посвећеност Србије предстојећем Светској изложби, која ће трајати шест месеци, од 1. октобра 2021. до 31. марта 2022. године. “EXPO 2020 – Дубаи“, глобално окупљање посвећено повезивању људи, заједница и нација да граде мостове, подстичу акцију и пружају конкретна решења за изазове из стварног живота – дочекаће више од 190 земаља, као и мултилатералне организације, предузећа и образовне установе.

Министарка Матић је овом приликом нагласила да је Светска изложба у Дубаију огромна прилика да се Србија представи потенцијалним партнерима из целог света, а поготово са Блиског Истока због чега је и одлучено да се за потребе наступа наше земље изгради модеран павиљон од готово 2000 квадратних метара.

Она је поручила да ће се Србија наступом на Светској изложби представити као иновативна и креативна земља која подстиче трајни и одрживи прогрес.

„Истовремено, поносни смо на чињеницу да Србија пружа значајну подршку развоју иновативне привреде и економије знања УАЕ, као и многих других земаља, кроз присуство великог броја својих висококвалификованих стручњака, пре свега у доменима информационих технологија, медицине, инжењерства, креативних индустрија и високог образовања као важне споне која повезује наше две земље“, истакла је Матић.

„Светска изложба је јединствена прилика за све земље, па и за Србију, да свету представе своје технолошке и индустријске иновације и достигнућа, привредне и пословне прилике, као и туристичке потенцијале. Главни циљ наступа Србије на првој глобалној манифестацији након избијања пандемије, усмерен је на креирање и развијање бизнис мреже за нашу пословну заједницу, подстицање развоја трговине и туризма, привлачење страних инвестиција и креирање позитивног имиџа модерне и иновативне државе”, саопштила је Матић.

Њена екселенција Рим Ал Хашими истакла је импресиван одговор УАЕ на пандемију COVID-19, укључући технологију брзог тестирања и један од најбржих поступака вакцинације у свету. Следећи смернице водећих светских медицинских, научних и здравствених стручњака, Дубаи је почео да дочекује туристе још у јулу 2020. године и остаје отворен за пословање.

Њена екселенција Рим Ал Хашими је рекла: „Глобална здравствена пандемија истакла је важност сарадње и иновација док тежимо изградњи чистијег, сигурнијег, здравијег света и радујемо се што видимо шта Србија доноси на EXPO – 2020 Дубаи. „Користећи најновије интерактивне технологије и истражујући теме дигиталне повезаности и виртуелне и проширене стварности, Павиљон Србије повезаће милионе посетилаца EXPO -а својим импресивним културним, научним и економским достигнућима, надахњујући узбудљиве нове перспективе које ће нам помоћи да створимо бољу будућност за нас све“.

На EXPO – 2020, Србија ће се представити у посебно дизајнираном павиљону површине скоро 2.000 м2. Павиљон се налази у округу за мобилност, који се фокусира на изградњу складног, глобалног друштва у којем се људи, добра и идеје крећу неупоредиво ефикасније. Завршетак градње Павиљона Србија очекује се у наредним месецима, док се садржај и програм разрађују са тимом националне платформе „Србија ствара“.

EXPO 2020 – Дубаи, чија је тема „Повезивање умова, стварање будућности“, је прва Светска изложба која ће бити одржана у региону Блиског Истока, Африке и Јужне Азије (MEASA), дочекаће милионе посетилаца на шестомесечну прославу креативности, иновација, људског прогреса и културе.