Министарка Матић свечано отворила погон техничких гасова Istrabenz Plini

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић присуствовала је свечаном отварању најмодернијег погона техничких гасова у Европи, у оквиру фабрике Istrabenz Plini у Крњешевцима, а након тога у оквиру свечане Скупштине удружења италијанске привреде у Србији – Confindustria Serbia, министарки је уручено признање за континуитет у неговању трговинских односа између Србије и Италије.

“Веома сам почаствована признањем за континуитет у неговању трговинских односа Србије и Италије које ми је додељено, и желим да нагласим да признање сматрам успехом не само ресора који водим, него и свих осталих државних и привредних актера који доприносе развоју и унапређењу билатералне економске и трговинске сарадње наше две пријатељске земље”, рекла је Матић.

Она је истакла да су билатерални односи Србије и Италије, дуги преко 140 година, веома развијени и динамични, а економска сарадња врло интензивна и на изузетно високом нивоу.

“Између Србије и Италије постоји комплементарност привредних структура, традиционални пословни односи и природно-географска упућеност. Са задовољством истичем да је у Србији регистровано преко 1.250 активних привредних друштава са већинским учешћем италијанског капитала. Сарадњу наше две земље карактерише велики обим робне размене, који се у последњих осам година кретао у распону од 3,3 милијарде евра до 4 милијарде евра, значајни уговори из области заједничких улагања и производних кооперација, као и завидан ниво сарадње у области банкарско-финансијских услуга. Желим да изразим уверење да ће и у наредном периоду економски односи Србије и Италије наставити да се продубљују и унапређују у свим областима од заједничког интереса, као и да ће сарадња остати интензивна и успешна”, завршила је Матић.

Затим је министарка Матић заједно са председником групације САИД, Робертом Сестинијем и амбасадором Италије у Србији, Карл Ло Кашом пресекла врпцу и означила почетак рада погона техничких гасова Istrabenz Plini.