Менторство и пракса за будуће ИКТ лидерке и иноваторке

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, свечано је у Палати Србија отворила програм „Девојке у технологији“, које је то министарство организовало у сарадњи са Америчком привредном комором у Србији, у оквиру националног Програма за оснаживање жена у области информационо-комуникационих технологија за период 2019-2020.

Програм омогућава студенткињама завршне године основних и мастер студија техничких факултета менторство и праксу у успешним компанијама у области ИКТ-а, са циљем њиховог међусобног повезивања, стицања конкретних знања и оснаживања лидерских вештина.

Менторство и пракса за будуће ИКТ лидерке и иноваторке

Државна секретарка поздравила је студенткиње и изразила очекивање да ће оне и током својих каријера отклањати предрасуде о професионалној родној предодређености, будући да су информатика и инжењерство и даље области у којима доминирају мушкарци.

„Надам се да ћемо међу вама ускоро имати и лидерке, иноваторке, успешне предузетнице, и верујем да ће вам и овај програм помоћи да амбициозно усмерите своје каријере“, поручила је Матић.

Она је овом приликом подсетила да је према заступљености девојака на ИКТ студијама Србија изнад европског просека за око 7%, али да је неопходно и даље активно сузбијати родни дисбаланс, нарочито имајући у виду да је у питању област са највећим развојним потенцијалима и зарадама.

„Amcham је покренуо иницијативе које имају за циљ оснаживање будућих младих лидера, смањивање јаза између онога што модерни послодавци траже и онога што формално образовање нуди. Кроз наше програме стручног усавршавања и професионалног развоја, Amchamps и Women in Tech програм менторства прошло је преко 200 младих људи“, изјавила је овом приликом Јелена Павловић, председница Америчке привредне коморе у Србији.

Менторство и пракса за будуће ИКТ лидерке и иноваторке

Она је нагласила да су ови програми били инспирација за настанак програма „Девојке у технологији“, који је осмишљен са циљем да пружи подршку женама које желе да се даље професионално развијају, делују и међусобно повезују кроз менторство, радионице за лични и професионални развој и семинаре са инспиративним говорницима и експертима у овој области.

Студенткиње je поздравила и директорка Фонда за науку, Милица Ђурић Јовичић, а након тога одржани су „брзи састанци“ полазница програма и ментора, на основу којих ће бити формирани менторски тимови и пројектни задаци.

У програму учествују 23 студенткиње одабране по јавном позиву, и то са Универзитета у Београду – са Електротехничког факултета, Физичког факултета, Факултета организационих наука, Машинског, Природно-математичког, Саобраћајног и Технолошко-металуршког факултета; затим, са Факултета техничких наука и Природно-математичког факултета у Новом Саду и Електронског факултета у Нишу.

Студенткиње ће водити 13 ментора из осам компанија: Algotech, Ball Packaging Europe, DXC, OriginTrail, Roaming Networks, Telenor, Telegroup и VIP.