Матић: Значајна улога ИКТ у промоцији античке културне баштине

Државна секретарка Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, Татјана Матић отворила је јуче у Културном центру Град изложбу фотографија Центра за урбани развој под називом UNDERГРАД. Фотографије настале истраживањем подземних објеката на територији Београда приказане су у 3Д формату. На примеру интерактивне 3Д реконструкције некадашњег  изгледа античке гробнице из Брестовика, представљене су могућности нових технологија у презентацији културне баштине.

„Уочили смо да античка културна баштина у Србији није довољно позната широј популацији, али и да је ово веома добар начин да искористимо све предности које нам информационо-комуникационе технологије нуде“, изјавила је Матић.

По њеним речима, уз помоћ 3Д анимација, образовне институције у Србији ће моћи да представе градиво посредством дигиталних технологија на занимљив и креативан начин, и додаје да нове технологије доносе могућност да се културна баштина приближи људима са посебним потребама, које због свог хендикепа нису у могућности да их посете.

Дигитална реконструкција биће доступна у облику интерактивне виртуелне туре на интернет страници о подземном Београду. Центар за урбани развој најавио је да ће посетиоци сајта моћи да улазе у виртуелну гробницу и да управљају садржајем, док ће фреске, саркофази и античке скулптуре представљати део будућег документарног филма о античкој баштини у Србији као и део апликације за мобилне телефоне.

На Првом јавном конкурсу за доделу средстава за програме у области развоја информационог друштва 2013. године, који је организовало Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација,  програм Центра за урбани развој, под називом Стратоник – дигитална реконструкција античког наслеђа, оцењен је као један од 38 најбољих.