Матић у Атини: Потписан Меморандум о смањењу роминга са Грчком

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, Татјана Матић и министар за дигиталну управу Републике Грчке, Киријакос Пијеракакис, потписали су данас у Атини Меморандум о разумевању између Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије и Министарства за дигиталну управу Републике Грчке о смањењу међународних тарифа за роминг електронских комуникационих услуга.

„Потписивање овог Меморандума представља јасну опредељеност Влада Србије и Грчке да утичу на смањење цена роминга на обострану корист и задовољство грађана. Tиме су наши традиционално добри, пријатељски односи подигнути на још виши ниво, и потврђена је спремност две државе да подстичу међусобну сарадњу и економски развој“, саопштила је овом приликом министарка Матић.

Министар Киријакос Пијеракакис истакао је да ће дигитални алати и телекомуникације олакшати поново покретање туризма и заједно са министарком Матић поделио је најбоље праксе за развој 5Г мреже.

Министарка Матић је овом приликом подсетила да су Влада Републике Србије и ресорно министарство за непуна два месеца потписали трећи важан документ са Републиком Грчком, након потписивања Заједничке изјаве са Министарством туризма Републике Грчке о сарадњи у периоду COVID 19 и после COVID 19 периода као и Споразума о међусобном признавању дигиталних сертификата.

„Ова документа су од изузетног значаја за српске држављане јер се очекује да ће значајно олакшати доступност и боравак наших грађана у Грчкој, као и грчких у Србији. Настојањима да превазиђе пандемијске препреке, отварањем граница за српске туристе и сада опредељеношћу за смањењем роминга, Република Грчка је још једном показала дубоку посвећеност неговању братских односа са српским народом“, закључила је Матић.

На основу Меморандум о о смањењу међународних тарифа за роминг електронских комуникационих услуга, надлежна министарства ће подстицати операторе јавних мобилних електронских комуникација у Србији и Грчкој да постигну међусобне споразуме у вези трајног снижавања међународних велепродајних тарифа, које ће се одразити на смањење малопродајне цене позива, слања СМС порука и размене података у ромингу.