Матић и Клоси: Прави је тренутак да унапредимо сарадњу у области туризма

Министарка трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић и министар за туризам и животну средину Републике Албаније, Бленди Клоси, разговарали су данас у Београду о могућностима унапређења сарадње две земље у области туризма.

”Споразум о сарадњи у области туризма између Владе Републике Србије и Савета министара Републике Албаније из 2018. године, пружа чврст институционални оквир за повезивање партнера у туризму. Укупни билатерални односи су интензивирани последњих година разменом посета на највишем нивоу, а посебно споразумом Мали Шенген о слободном протоку робе, услуга, капитала и људи. Сада је прави тренутак да почнемо да размишљамо о заједничким пројектима и да нашу сарадњу у сектору туризма додатно унапредимо”, рекла је Матић.

Заједнички циљ је рад на промоцији туристичке понуде ради интензивније туристичке размене, али и на креирању заједничких производа за наступе на трећим тржиштима. Такође, важно је подстицање размене статистичких и других података у области туризма, као и међусобних посета стручњака и представника медија из области туризма.

Министарка Матић је подсетила да од сутра почиње да се примењује Споразум о снижавању цена роминга на територији Западног Балкана који ће значајно допринети развоју туристичке понуде на читавој територији Западног Балкана.

Министар Клоси изјавио је: “Важно је да покушамо да креирамо веома разумљиву ситуацију између наших туроператора како би створили шансу да што више српских грађана посети Албанију и обрнуто, али и креирали заједничке дестинације за туристе са даљих дестинација који би могли да посете не само наше две земље, већ и регион. Министарка Матић и ја смо се сложили да позовемо и своје колеге из региона како би основали заједнички одбор сектора туризма са циљем развоја туризма у региону”.

Министар Клоси и министарка Матић сутра ће имати састанак са председником Републике Србије, Александром Вућићем.