Матић и Грејем о Споразуму о партнерству, трговини и сарадњи Србије и Уједињеног Краљевства

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, Татјана Матић и министар за извоз Уједињеног Краљевства, Грејам Стјуарт, разговарали су данас у Палати Србија о Споразуму о партнерству, трговини и сарадњи којим се дефинишу будући трговински односи, с обзиром на то да Споразум о стабилизацији и придруживању између Европских заједница и њихових држава чланица и Републике Србије од 1. јануара 2021. године, не представља више правни основ за регулисање билатералне трговине Републике Србије и Уједињеног Краљевства.

Министри су се сагласили да Споразум о партнерству, трговини и сарадњи треба да у најширем опсегу обезбеди континуитет сарадње између две земље, како у политичком, тако и у економском делу.

Министарка Татјана Матић захвалила се министру Грејему на залагањима да се преговори у вези са усаглашавањем текста Споразума успешно спроведу, подсетивши на значај очувања претходно успостављеног нивоа сарадње у свим областима.

„Робна размена је у протеклих десет година дуплирана и од 2017. године премашује износ од пола милијарде евра. Имајући у виду добре билатералне односе и посебно трговинску сарадњу која је на високом нивоу са потенцијалом даљег развоја, потписивање Споразума о партнерству, трговини и сарадњи је приоритетно за јачање укупне сарадње наше две земље, као и за наставак и раст пословних активности извозника и увозника без новонасталих оптерећења“, саопштила је Матић.

Министар Уједињеног Краљевства Грејем Стјуарт истакао је да му је велика част што је први британски министар за трговину, који у овом веку, долази у званичну посету Србији и то у овако важном тренутку за британско-српске привредне односе.

„На прагу смо потписивања споразума који ће ојачати наше партнерство и унапредити трговинске односе Уједињеног Краљевства и Србије.  Приликом ове посете желим и лично да честитам колегама у Србији, који су дали допринос да до овог споразума дође“, поручио је Стјуарт.