Љајић: Циљ су нам квалитетан Закон о туризму и Закон о угоститељству

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић председавао је данас другом седницом Националног савета за развој туризма Републике Србије у овом сазиву, на којoj се дискутовало о Нацрту закона о туризму и Нацрту закона о угоститељству.

Поводом постојећих Нацрта два закона, ресорно Министарство спроводи јавну расправу која траје у периоду од 1. до 20. јуна 2018. године.

Током трајања јавне расправе у Привредној комори Србији су одржана два округла стола на којима су учесници туристичке привреде разговарали и давали конструктивне предлоге законских решења.

,,Иако се јавна расправа званично завршава сутра, док се закони не усвоје, отворени смо за све ваше сугестије како бисмо добили што квалитетније законе”, рекао је Љајић члановима савета.

Државни секретар за туризам Мирослав Кнежевић је истакао да имајући у виду регулативу Европске уније, регулативу развијених туристичких земаља, степен достигнутог развоја туризма у Републици Србији, као и захтеве привреде, створили су се услови да и угоститељска привреда добије свој Закон о угоститељству, док је приоритетни циљ предложених решења оба Закона смањење сиве економије у овим привредним гранама.

На седници Националног савета се разговарало и о промотивни активностима, а директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић је најавила да је у припреми Стратегијски маркетинг план за позиционирање Србије као туристичке дестинације за период од 2019-2024. године, који ће представљати кровни документ будућих активности и националне и локалних туристичких организација у Србији.