Љајић: Земље региона да буду партнери, а не конкуренти

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да регион може направити искорак око стварања заједничког економског простора само ако једни друге почнемо да доживљавамо као партнере, а не као конкуренте што је тренутно случај.

„На свим скуповима говоримо да нам је неопходна сарадња, а у пракси кочимо једни друге рачунајући да ћемо тиме допринети опоравку наших економија, што је илузија“, оценио је Љајић на конференцији „Балкан и Европска унија – петогодишњи циклус Берлинског процеса“ која се одржава у Будви.

Љајић: Земље региона да буду партнери, а не конкуренти

Земље са овако малим тржиштима, додао је, не могу начинити никакав напредак уколико не буду потпуно отворене.

Љајић је указао да смо упркос чињеници да је ЦЕФТА допринела значајном повећању извоза земаља региона, доспели у ситуацију да не можемо да потпишемо ни протоколе који су неопходни да ЦЕФТА у потпуности профункционише.

Он је прецизирао да Протокол 6 због нерешених односа Београда и Приштине не може да буде потписан, а да још увек нису почели преговори ни око Протокола 7 који се тиче решавања спорова унутар ЦЕФТА.

Говорећи о дометима Берлинског процеса, Љајић је оценио да они још увек нису донели конкретну реализацију пројеката о којима је било речи и који су одлично дефинисани.

„Чини ми се да та спорост утиче на цео добро замишљен концепт и ако ту не направимо нешто, ако путеви не почну да се изграђују, ако железничке пруге не почну да се реконструишу, ако регион не почне да се повезује, плашим се да ће ово бити само једна од бројних иницијатива које нису дале резултат“, закључио је он.

Берлински процес је, како каже потпредседник владе, за разлику од већине регионалних иницијатива којих је било преко 70, најбоље таргетирао оно што би требало да буду циљеви и проблеми овог региона, а то су млади и економија.

На конференцији су учествовали аустријски канцелар Себастијан Курц, председник Црне Горе Мило Ђукановић, премијер Црне Горе Душко Марковић, потпредседник Владе Македоније Кочо Ангушев и премијер привремених институција у Приштини Рамуш Харадинај.